Vloertegels leggen

Vloertegels leggen

Je hebt nieuwe vloertegels gekocht om bijvoorbeeld je badkamer eens een mooie make-over te geven. Om de tegels te plaatsen zou je een professionele tegelzetter kunnen benaderen… Je kunt het echter ook zelf doen! Het lijkt wellicht zo’n klus waar je beter niet zelf aan kunt beginnen. Toch is het voor een zorgvuldig persoon veel haalbaarder dan je zou verwachten. Zeker met deze tips en informatie!

Vloertegels leggen

Je hebt nieuwe vloertegels gekocht om bijvoorbeeld je badkamer eens een mooie make-over te geven. Om de tegels te plaatsen zou je een professionele tegelzetter kunnen benaderen… Je kunt het echter ook zelf doen! Het lijkt wellicht zo’n klus waar je beter niet zelf aan kunt beginnen. Toch is het voor een zorgvuldig persoon veel haalbaarder dan je zou verwachten. Zeker met deze tips en informatie!

Bespaar 26%
Bespaar 19%

Vloertegels lijmen

Om je vloertegels te kunnen bevestigen heb je een aantal fundamentele tools en materialen nodig. Naast je nieuwe tegels heb je namelijk nodig:

En met name in tegellijm is er ruime keuze in het verschillende type lijm. Welk type lijm je nodig hebt is namelijk afhankelijk van het type tegels die je wilt plaatsen. Vloerlijm wordt altijd in poederzakken geleverd. Hierbij kun je kiezen tussen standaard poederlijm, powerlijm en snellijm. Standaard (grijs) poederlijm kun je in principe voor bijna alle tegels gebruiken, zolang je ze maar op de vloer plaatst. De lijm is namelijk in de meeste gevallen niet sterk genoeg om tegels op de muur te monteren. Powerlijm en snellijm worden voor zowel vloer- als wandtegels gebruikt. (Waarbij snellijm tevens het voordeel heeft dat het niet in 24 uur, maar gemiddeld in 3 uur droog is.)

Tegels leggen in verband

Tegels leggen kun je op veel verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld traditioneel alle tegels netjes achter elkaar in een rijtje leggen, maar er wordt ook vaak gewerkt met andere patronen/ verbanden. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • Het halfsteenverband
  • Het diagonaal verband
  • Het keper-, elleboog- of visgraatverband
  • Het wildverband

Bij de keuze voor een traditionele of speels tegelverband is het echter ook belangrijk om rekening te houden met het type tegel dat je wilt plaatsen. Plaats je bijvoorbeeld een natuursteen, dan zou een speels verband een leuke, persoonlijke twist aan de ruimte kunnen geven. Toch zien we tegenwoordig ook veel mediterrane tegels, zoals bijvoorbeeld de populaire Portugese tegels. Deze tegels geven vaak met hun vrolijke patronen en kleuren al een erg speels effect. Het leggen van deze tegels in een traditioneel verband kan dan juist zorgen voor een rustige uitstraling en eenheid.

Bespaar 16%
Bespaar 23%
Bespaar 51%
1,95

per stuk

2 beoordelingen
1 - 3 werkdagen

Bekijk product >

Stappenplan vloertegels leggen

De juiste tegels en alle benodigdheden bij de hand? Top! Dan kunnen we van start met het leggen van de tegels. Dat doe je gemakkelijk zelf aan de hand van de volgende 6 stappen:

Stap 1: Controleer de ondervloer

Het is belangrijk dat je van tevoren de ondergrond goed controleert op waterdichtheid. Hiervoor kun je het best een waterdichtset, kimband en coating gebruiken. Daarnaast dient de ondervloer niet alleen waterdicht, maar ook vlak en gelijk te zijn (waterpas) voordat u tegels gaat plaatsen. Maak de ondergrond tot slot grondig schoon met tegelreiniger, om achtergebleven vuil te verwijderen zodat de nieuwe tegels stevig kunnen worden bevestigd.

Stap 2: Kies voorstrijkmiddel en tegellijm

Het benodigde type voorstrijkmiddel is afhankelijk van de situatie. Zo heb je voor een ‘kale’ ondergrond (als je eerst je oude tegels verwijdert hebt), bijvoorbeeld ander voorstrijkmiddel, dan wanneer je je nieuwe tegels over je huidige tegels heen gaat tegelen. Wanneer je je ondergrond goed behandeld hebt, breng je de tegellijm aan. Belangrijk daarbij is echter dat je dit eerst doet voor alleen de eerste rij tegels. Het juist aanbrengen van de lijm kun je het beste doen op de ‘buttering-floatingmethode’. Zeker in het delicate gevallen, als je bijvoorbeeld werkt met dunne tegels, zwaarbelast tegelwerk of tegels die groter zijn dan 40×40 cm. Bij deze methode breng je de lijm aan op zowel de ondergrond, als de gehele onderkant van de tegel zelf. Deze dubbele lijmlaag zorgt voor een extra sterke hechting. Zorg er daarbij voor dat je de lijm gelijk verdeeld, door bijvoorbeeld een lijmkam of lijmspaan te gebruiken. (De gewenste grootte van de lijmkam is afhankelijk van de afmeting van de tegels.)

Stap 3: Tegelclips en tegelkeggen aanbrengen

Om ervoor te zorgen dat alle tegels en de voegen recht worden bevestigd en gelijk aan elkaar lopen, kun je het beste werken met tegelclips en tegelkeggen. Een tegelclip zorgt ervoor dat de voeg altijd dezelfde afstand heeft en de tegelkeg houdt de tegel op gelijke hoogte. Monteer eerst de clip en schuif daarna de keg in de opening van de clip. Als de eerste tegel gezet is, plaats je de volgende strak tegen de clips en keggen van de vorige en zo leg je tegen voor tegel tot je bij de hoeken uitkomt. Snijd de tegels voor de hoeken met een tegelsnijder op maat, net zo lang tot de hele ruimte betegeld is!

Stap 4: Tegels voegen

Als de tegellijm (na gemiddeld 24 uur) droog en volledig uitgehad is, kunnen we beginnen met voegen. Dit doen we om de ruimtes tussen de tegels af te sluiten en daarmee vocht te voorkomen. Strijk het voegmiddel over de voegen heen en krab de hoekaansluitingen open om deze later te kitten. Na het voegen laat je het middel drogen, tot het (bijna) niet meer afgeeft.

Stap 5: Cementsluier verwijderen

Door het voegen van de tegels, zit er vaak een cementsluierlaagje over de nieuwe tegels. Het is belangrijk deze direct na het uitharden van de voegen (na ongeveer 24 uur) zo snel mogelijk te verwijderen met tegelreiniger. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om de cementsluier van de tegels af te krijgen. Ook voor overig onderhoud aan de tegels (op een later moment) adviseren we tegelreiniger te gebruiken.

Stap 6: Afkitten

De laatste stap in het proces is om het geheel af te maken met een waterdichte kitlaag tussen de vloer en de muur om waterschade te voorkomen.