Portugese tegels: voor een warme, vrolijke sfeer
Met Portugese tegels haal je een Mediterraan sfeertje in huis. Het zijn kleurrijke tegels met diverse patronen, bewerkingen en schilderijen. De mogelijkheden met Portugese tegels zijn eindeloos. Je kan ze in iedere ruimte gebruiken en op een speelse, doch moderne manier.
Voorbereiding tegels voegen
Ga je een nieuw betegelde wand of vloer voegen, of bestaande tegels opnieuw voegen, zorg dan voor een goede voorbereiding. Allereerst moet je het juiste gereedschap en de juiste voegmortel in huis hebben. Dit gereedschap heb je nodig voor het succesvol voegen van tegels:
- Een voegenkrabber
- Een speciekuip en twee emmers
- Een menger
- Een voegspaan en een lijmkam of troffel
- Een spons en een sponsspaan
- Een niet pluizende doek
Dan is er nog de voegmortel. Die kun je zelf samenstellen, maar je kunt er ook voor kiezen om kant-en-klare voegmortel te kopen, die je alleen nog met leidingwater moet aanmaken. Het voordeel van die laatste optie is, dat je zeker weet dat de verhouding van de ingrediënten (zand, cement en eventueel kalk) correct is. Als je meerdere verpakkingen nodig hebt, let er dan wel op dat die hetzelfde chargenummer hebben, om kleurverschillen te voorkomen.
Zelf voegmortel maken
Kies je ervoor om zelf voegmortel te maken, zorg dan voor de juiste verhouding zand, cement en kalk. Voor een grijze voeg is vier delen zand op een deel cement een goed uitgangspunt. Wil je een wittere voeg, houd dan deze verhoudingen aan:
- Lichtgrijs: 2 delen zand, ½ deel kalk, 1 deel cement
- Gebroken wit: 4 delen zand, 2 delen kalk, 1 deel cement
- Wit: 2 delen zand, ½ deel kalk, ½ deel cement
Stap voor stap naar perfect gevoegde tegels
Heb je alles wat je nodig hebt in huis, dan kan het (opnieuw) voegen van je wand- of vloertegels beginnen. Wacht daar wel mee tot de tegellijm of de specie waarin de tegels gezet zijn goed droog zijn. Zorg er ook voor dat er geen lijm- of specieresten in de voegen zitten. Gebruik hiervoor de voegenkrabber. En tot slot: zorg dat de hele wand of vloer die je gaat voegen stofvrij is. Nu ben je klaar om de tegels te gaan voegen.
Stap 1. Maak de voegmortel aan
Zorg voor een schone speciekuip en menger en gebruik ook zuiver leidingwater, in exact de juiste verhouding. De voegmortel moet in één keer goed zijn; als je er halverwege extra water, zand of cement aan toevoegt ontstaan er kleurverschillen. Gebruik een menger, want mengen met de hand levert nooit een egaal resultaat op.
Stap 2. De tegels inwassen
Gebruik een schone lijmkam of troffel om voegmortel aan te brengen op de voegspaan. Was de tegels diagonaal in. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je de mortel met je voegspaan weer uit de voegen trekt. Zorg dat alle voegen goed gevuld zijn, vol en zat wordt dat genoemd. De aansluitingen tussen wanden onderling en tussen de wanden en de vloer moeten wel vrij blijven bij het invoegen. Die kun je dan later afkitten, om zeker te zijn van een volkomen waterdichte aansluiting.
Stap 3. Het afsponzen
Wacht met het afsponzen tot de voegmortel voldoende ingedroogd is. Dit kun je controleren door met je vinger over een tegel te wrijven. Als er nog nauwelijks mortel aan je vinger blijft zitten, dan is hij droog genoeg. Ga je te snel afsponzen, dan komt een gedeelte van de sluier op de tegels in de voegen terecht, waardoor er verkleuringen ontstaan. Is de mortel droog genoeg, bevochtig hem dan eerst met een spons met zo min mogelijk water. Vervolgens wrijf je de tegels schoon met de sponsspaan. Maak de spons en de sponsspaan regelmatig schoon in zuiver water, om te voorkomen dat je steeds weer nieuwe voegmortel op de tegels wrijft. Gebruik hiervoor twee emmers water. Als de wand of vloer schoon is en voldoende opgedroogd, wrijf hem dan na met een niet pluizende doek.
Handige tips voor tegels voegen
Als het goed is heb je nu een perfect gevoegde vloer of wand. Toch kan het zijn dat je na het opdrogen nog een cementsluier ziet. Die kun je verwijderen met speciale middelen, die daarvoor op de markt zijn. En nog een andere tip: plan je werkzaamheden goed. Het voegen van tegels is een tijdrovende klus, waarbij haastwerk funest kan zijn. Zorg dus dat je tijd genoeg hebt om alles tussendoor goed te laten drogen en om de klus in één keer te klaren. Bedenk voor je begint hoeveel oppervlak je op die dag nog kunt invoegen en afsponzen en verdeel het werk desnoods over meerdere dagen. Veel succes!