Tegels verwijderen

Tegels verwijderen? Zo doe je dat en dit moet je weten

Tegels verwijderen is helaas nodig als je nieuwe tegels wil plaatsen op je vloer of wanden. Gelukkig kan je gemakkelijk zelf tegels verwijderen.

 

Dit scheelt flink wat geld in vergelijking met wanneer je dit door de tegelzetter laat doen. Het is alleen belangrijk dat je weet hoe! Want tegels verwijderen is nog best een lastig klusje.

Tegels verwijderen? Zo doe je dat en dit moet je weten

Tegels verwijderen is helaas nodig als je nieuwe tegels wil plaatsen op je vloer of wanden. Gelukkig kan je gemakkelijk zelf tegels verwijderen.

 

Dit scheelt flink wat geld in vergelijking met wanneer je dit door de tegelzetter laat doen. Het is alleen belangrijk dat je weet hoe! Want tegels verwijderen is nog best een lastig klusje.

Algemene tips voor het verwijderen van tegels

  1. Gelijmde tegels kan je beter loswrikken of lostikken met een hamer en beitel. Anders ben je onnodige lastig bezig. Door te wrikken of tikken haal je de tegel in een keer los. Je tikt de tegels los door de beitel onder de tegel te plaatsen en deze een tik te geven met de hamer.
  2. Een kangohamer is er speciaal voor tegels in de specie. Je moet de tegels dan beetje bij beetje van de vloer of wand loshakken. Een lastige klus, maar met het juiste gereedschap is het zo gedaan.
  3. Schoonmaken is heel belangrijk. Vergeet dit dus niet. De ruimte moet stof- en puinvrij zijn voordat je kan gaan beginnen met tegelen. Het is even een rotklus, maar dan heb je gelukkig ook wat.
  4. Gebruik altijd de juiste bescherming. In het geval van tegels in specie is het belangrijk om een masker te gebruiken. Maar ook een veiligheidsbril en werkhandschoenen zijn belangrijk om nare ongelukjes te voorkomen.
  5. Met welk materiaal heb je te maken? Dit moet je jezelf afvragen voordat je begint met het verwijderen van je tegelvloer. Nu maakt het soort steen (als je deze niet per se heel wil houden zoals bij voorbeeld met natuursteen) niet heel veel uit, maar het materiaal waarmee de tegels zijn gelegd des te meer.

Tegelvloer verwijderen

Een van de meest belangrijke punten is het gereedschap. Als je tegels gaat verwijderen dan is het juiste gereedschap een must. Een breekhamer is er hier een van. Voordat je de breekhamer inzet moet je een luchthamer gebruiken om de vloertegel door middel te breken.

Plavuizen verwijderen

Met een breekhamer kan je makkelijk plavuizen verwijderen. Ook bij deze tegelsoort is het belangrijk om de tegel eerst te ‘breken’. Tegelvloeren en plavuizen verwijderen brengt overigens veel rommel met zich mee. Tegel, lijmresten, stof… Het is met recht een vuilnisbelt tegen de tijd dat je klaar bent. Vergeet daarom de vuilniszakken niet. Je kan het afval naar de vuilstort brengen of in een puincontainer gooien (mits deze aanwezig is).

Hoe zijn de tegels gelegd?

Als je begint met hakken moet je eerst nagaan hoe de tegels die je wil verwijderen zijn gelegen. Is hiervoor lijm of specie gebruikt? Het kan namelijk nogal verschillen in hoe vloer- of wandtegels verwijderd kunnen worden en wat je nodig hebt.

Gelijmde tegels

Als je tegels gelijmd zijn dan kan je het beste een brede beitel gebruiken om de klus te klaren. Door middel van de beitel en hamer tik je tegels gemakkelijk los. Je kan eventueel ook een schroevendraaier gebruiken als beitel (mocht je deze niet bij de hand hebben). 

Tip: Tegellijm verwijderen

Het is na het verwijderen van de tegels heel belangrijk om de vloer zo goed mogelijk te egaliseren en de ruimte schoon te maken. Stof- en lijmresten moeten dus ook van de vloer en wanden af voordat je nieuwe tegels gaat (of laat) plaatsen. Je kan de vloer egaliseren door middel van een laagje cement. Als je liever de tegellijm verwijderd dan kan je kiezen voor speciale vloerlijmverwijderaar, zout- of fosforzuur om van de tegellijm af te komen. Met een speciale betonschuurmachine kan je de lijmresten van de cementvloer verwijderen.

Tegels in specie

Tegels in specie verwijder je het beste met een kangohamer (sloophamer). Een boorhamer met beitel is ook een prima alternatief. De hamers hebben een brede, platte, scherpe beitel om de tegels makkelijk los te likken. Bij tegels in specie komt er veel stof en dergelijke vrij. Het is daarom belangrijk om een goed ademmasker te gebruiken om te voorkomen dat je deze resten inademt.

Bij twijfel? Schakel een vakman in

Op zich is tegels verwijderen niet zo lastig dat je hier per se iemand voor moet inhuren. Maar (ja, er is een maar) als je haast hebt en/of toch vaak iets te slordig werkt, dan is een vakman inhuren verstandiger. Het kost wat meer, maar zo weet je zeker dat je vloer-, of wandtegels naar behoren verwijderd wordt. Dit komt uiteindelijk ook je nieuwe vintage badkamer tegels ten goede. Tenslotte moeten deze ook nog een paar jaartjes mee. En dat is ook de bedoeling!